ژلاتین یا ژلاتین (از لاتین: gelatus به معنی “سفت” یا “منجمد”) یک ماده غذایی شفاف ، بی رنگ و بدون بو است که از کلاژن قسمت های بدن حیوانات می باشد. شکننده و لکه دار در هنگام مرطوب بودن ، به آن کلاژن هیدرولیز ، ژلاتین هیدرولیز و پپتیدهای کلاژن نیز می گویند.
این ماده معمولاً به عنوان یک عامل ژل کننده در مواد غذایی ، داروها ، کپسول های دارویی و ویتامین ها ، فیلم ها و مقاله های عکاسی و آرایشی استفاده می شود.
مواد حاوی ژلاتین یا مواردی مشابه آن را مواد ژلاتینی گویند. ژلاتین نوعی کلاژن هیدرولیز نشده برگشت ناپذیر است ، که در آن هیدرولیز فیبرهای پروتئین را به پپتیدهای کوچکتر کاهش می دهد. بسته به روشهای فیزیکی و شیمیایی دناتوراسیون ، وزن مولکولی پپتیدها در محدوده وسیعی قرار می گیرد. ژلاتین در دسرهای ژلاتینی ، آب نبات های چسبناک و بستنی و ماست وجود دارد.
کلاژن هیدرولیز حاوی 8 از 9 اسید آمینه اساسی ، از جمله گلیسین و آرژینین دو پیش ساز آمینو اسید لازم برای بیوسنتز کراتین است.