سرطان خون یا چنگار خون یا لوسمی یا لوکمیا (به انگلیسی: Leukemia یا Leukaemia)
گروهی از انواع سرطان است که معمولاً ازمغز استخوان شروع میشود و باعث شکلگیری تعداد زیادی گلبول سفید غیرطبیعی میگردد.این گلبولهای سفید خونی به صورت کامل تشکیل نشدهاند و به آنها بلاست یا سلولهای لوکمی یا سرطان خون گفته میشود. نشانههای این بیماری شامل مشکلات خونریزی و کبودشدگی، احساس خستگی شدید، تب و خطر افزایش عفونت میشود. این نشانهها به دلیل نبودِ سلولهای خونیطبیعی ایجاد میشوند. تشخیص این بیماری با استفاده از آزمایش خون و بیوپسی مغز استخوان صورت میگیرد.
در حالی که عامل اصلی و واقعی بیماری سرطان خون ناشناخته است؛ اما دانشمندان و پزشکان بر این باورند که ترکیبی از عوامل ژنتیکیو محیطی در این بیماری نقش دارند. عوامل خطر شامل مواردی همچون سیگار کشیدن، پرتو یونی، برخی مواد شیمیایی (از قبیل بنزین)، سابقهٔ شیمیدرمانی و نشانگان داون میشود. افرادی که در خانوادهٔ خود سابقهٔ بیماری سرطان خون را داشتهاند، بیشتر در خطر ابتلا به سرطان خون قرار دارند. استفاده از حشره کشهای خانگی احتمال ابتلای کودکان به سرطان خون را ۴۷ درصد و لنفوم را ۴۳ درصد افزایش میدهند. مطالعات محققان مدرسه بهداشت عمومی بوستون آمریکا نشان میدهد که تأثیر مخرب آفت کشها بر بدن کودکان بیشتر از بزرگسالان است؛ زیرا سیستم ایمنی کودکان هنوز بهطور کامل رشد نکردهاست و نمیتواند سم زدایی کند.
چهار نوع اصلی سرطان خون: لوسمی حاد لنفوئیدی (ALL)، لوسمی حاد میلوئیدی (AML)، لوسمی مزمن لنفوئیدی (CLL) و لوسمی مزمن میلوئیدی (CML). همچنین انواع دیگری هم هستند که رواج کمتری دارند. سرطان خون بخشی از یک گروه وسیعتر به نام نئوپلاسم است که شامل خون، مغز استخوان و سیستم لنفوئیدی میشود که به تومورهای بافتهای خونساز و لنفوئیدی معروف هستند.
درمان این بیماری شامل ترکیبهایی از روشهای شیمیدرمانی، پرتودرمانی، درمان هدفمند، پیوند مغز استخوان و همچنین مراقبت تسکینی میشود. انواع خاص بیماری سرطان خون با انتظار هوشیارانه درمان میشود. خون یا فرآورده پلاکتی و همچنین کلینیک درد ممکن است مورد نیاز باشد.این امکان وجود دارد که مراقبت تسکینی «با» یا «بدون» تلاش برای کنترل بیماری لازم باشد. موفقیت در درمان به نوع سرطان خون و سن شخص بستگی دارد. نتیجه درمان در کشورهای توسعهیافته بهبود یافتهاست. میانگین میزان بقای پنج ساله در ایالات متحده ۵۷ درصد است. در کودکان کمتر از پانزده سال، میزان بقای پنج ساله بیش از ۶۰ تا ۸۵ درصد است که این امر به نوع سرطان خون بستگی داردو در مردان و زنان بالغ بین ۴۰٪ تا ۵۰٪ است. در افرادی که دچار لوسمی حاد هستند و بعد از پنج سال از سرطان رهایی مییابند، امکان بازگشت سرطان نامحتمل است.
در سال ۲۰۱۲ سرطان خون در ۳۵۲ هزار نفر در سراسر دنیا ایجاد شد و از این میان باعث مرگ ۲۶۵ هزار نفر گردید. این بیماری معمولترین نوع سرطان در میان کودکان است که سه چهارم موارد سرطان خون در کودکان اتفاق میافتد و همگی از نوع لوسمی لنفوبلاستی حاد (ALL) است. اما تقریباً ۹۰ درصد انواع سرطان خون در بزرگسالان تشخیص داده میشود که انواع لوسمی حاد میلوئیدی (AML) و لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL) معمولترین انواع در بزرگسالان میباشند.این بیماری در کشورهای توسعه یافته بیشتر اتفاق میافتد.