سرخرگ یا شریان ( Artery) به رگهایی که خون را از قلب به سایر اندامها منتقل میکنند میگویند.سرخرگ ششی و سرخرگ آئورت دو سرخرگ اصلی متصل به قلب هستند.
سرخرگ از سه بخش اینتیما و مدیا و ادوانتیش تشکیل شده است. بخش اینتیما درونیترین که از بافت سنگفرشی تک لایه است و زیر آن بافت همبند پشتیبان و تیغهٔ الاستیک آن را از مدیا جدا میکند. در مدیا عروق خونی و عضله صاف داریم.
سرخرگ دیواره ضخیمتری نسبت به سیاهرگ دارد ولی قطرداخلی آن کمتر از سیاهرگ است. بافت سرخرگ شامل بافتهای پوششی، ماهیچهای و پیوندی است. همهٔ سرخرگها خون روشن (خون حاوی اکسیژن) را منتقل میکنند به جز سرخرگهای ششی که خون تیره (خون حاوی کربن دی اکسید) را منتقل میکنند.
چگونگی گردش خون در شریانها
از گردش خون عمومی به ترتیب آئورت،شریانهای اصلی مانند شریان وداجی و زیر ترقوهای و سپس شریانهای بزرگ و شریانهای کوچک؛ کاملاً ویژگی عروق شریانی را دارند. بهطور کلی شریان یک دیواره عضلانی دارد و اتساع پذیر است.
هر چه از شریانهای اصلی دورتر شویم دیواره نازک تر میشود. پس از شریانهای کوچک آرتریول ها را داریم که متاآرتریولها و مویرگها از آنها شاخه میگیرند. متاآرتریولها و مویرگها ذیواره عضلانی منظمی ندارند چرا که نقش آنها عمدتاً تبادلی است و نه صرفاً انتقال خون.همچنین مویرگها در ابتدای خود واجد یک تک فیبر عضلانی هستند که میتواند برحسب نیاز بافت خونرسانی آن را کم و زیاد کند.تنظیم خونرسانی مویرگها توسط اسفنکترهای پیش مویرگی و اعصاب سمپاتیک صورت می گیرد