دستگاه عصبی پیرامونی بخشی از دستگاه عصبی است که خارج از مغز و نخاع قرار دارد. دستگاه عصبی پیرامونی به دو بخش سامانه عصبی خودگردان (خودمختار) و سامانه عصبی سوماتیک (ارادی) تقسیم میشود.
دستگاه عصبی پیرامونی شبکه گستردهای از رشتههای عصبی نخاعی و مغزی است که به مغز و نخاع متصل میباشند. این دستگاه دربرگیرنده سامانه عصبی پیکری (سوماتیک)، سامانه عصبی خودگردان و گیرندههای حسی است که به پردازش تغییرات پیرامون درونی و بیگانه کمک میکنند. این اطلاعات از طریق رشتههای عصبی حسی درونی به رشتههای عصبی مرکزی گسیل میشود.
سامانه عصبی خودگردان (رشتههای عصبی خودمختار سمپاتیک، پاراسمپاتیک و احشایی) کنترل غیرارادی اندامهای درونی، رگها، ماهیچههای قلبی و ماهیچههای صاف را بر دوش دارند. رشتههای عصبی سوماتیک (پیکری) حس و حرکت ارادی پوست، استخوانها، مفصلها و ماهیچههای استخوانی را بر عهده دارند.
دستگاه عصبی پیرامونی مسیر ارتباطی بین دستگاه عصبی مرکزی و بقیه بدن میباشد که با تحریکات عصبی فعالیتهای بدن را تنظیم میکند.
اعصاب مغزی در دستگاه عصبی محیطی
از دوازده زوج عصب مغزی، زوج یکم (عصب بویایی) و دوم (عصب بینایی) جزو دستگاه عصبی مرکزی هستند.
دوازده زوج عصب مغزی عبارتند از:
- عصب بویایی
- عصب بینایی
- عصب اوکولوموتور برای نگاه کردن به اطراف (حرکات عضلات چشم)
- عصب تروکله آر برای حرکت دادن ماهیچهٔ مایل فوقانی چشم
- عصب تری ژمینال برای احساس تماس روی صورت
- عصب ابدوسنس برای حرکت دادن ماهیچهٔ رکتوس خارجی چشم
- عصب چهرهای (فاسیال) برای خندیدن، چشمک زدن و برای کمک به چشایی
- عصب وستیبولوکوکله آر برای کمک به حفظ تعادل، سکون و شنیدن
- عصب گلوسوفارنژیال برای بلعیدن و قورت دادن
- عصب واگ برای بلعیدن، صحبت کردن، فعالیتهای پاراسمپاتیک و هاضمه
- عصب نخاعی فرعی (اکسسوری) برای بالا انداختن شانهها
- عصب هایپوگلوسال برای تقسیم بیشتر زبان به ناحیههای ماهیچهای
از این ۱۲ عصب ۱۰ تای آنها از ساقه مغز آغاز میشوند، و به استثنای چند مورد، بیشتر کنترل فعالیت سازههای آناتومی سر را به عهده دارند. عصب شماره ۱۰ اطلاعات حسی درونی را از شکم و سینه دریافت میکند و عصب شماره ۱۱ مسئول عصبدهی به ماهیچههای استرنوکلیدوماستوئید و تراپزیوس میباشد.