آبگریز در شیمی و زیستشناسی سلول کاربرد دارد و یک پدیدهٔ فیزیکی در مولکولها است که از آب دوری میکنند.
آبگریزی از جمله خصوصیات فیزیکی سطحی یک ماده است. مواد آبگریز به دلیل ناهمواریهای سطحی میکرومتری و نانومتری خود، اجازه پخش شدن یا جذب شدن آب روی سطح را نمیدهند و از این رو موجب قطرهای شدن آب و سر خوردن آن میشوند.
مولکولهای آبگریز غیرقطبی هستند و به همین خاطر تمایل به دیگر مولکولها و حلالهای غیرقطبی دارند. این مولکولهای آبگریز در درون آب به هم پیوسته و تشکیل میسل میدهند. متقابلاً آب بر روی سطوح هیدروفوب زاویهتماس بسیار بزرگی به خود میگیرد و بشکل قطرههای کروی درمیآید. مثالهایی از مولکول آبگریز شامل نفت، آلکنها، روغن و چربی میشوند. از مواد هیدروفوب در صنعت به عنوان شوینده چربی (درکنار مواد لیپوفیل)، جداکنندههای نفت از آب و برای زدودن ذرات غیرقطبی از سطوح قطبی استفاده میشود.
زیستسلول
در غشای سلول سد لیپیدی غشای سلول را از نفوذ آب نگهداری میکند. ساختار هر لایه از غشاء از مولکولهای فسفولیپید تشکیل شدهاست. انتهای فسفات هر مولکول فسفولیپید در آب محلول بوده و آبدوست است و انتهای دارای ساختار اسید چرب فقط در چربیها محلول بوده و آبگریزاست. بخشهای هیدروفوب غشا (دم اسیدچرب آبگریز) به هم نزدیک بوده و این پدیده منجر به عدم نزدیکی و نفوذ آب درون ماتریکس برونسلولی به سلول میشود.