غدد فوق کلیوی یک جفت غده درونریز هستند که هر کدام بر روی کلیهها قرار دارند و وزن هر غده حدود ۵ گرم است.
بخش قشری غده آدرنال
اهمیت قشر غده آدرنال از مغز یا مدولای آن بیشتر است، بهطوریکه برداشتن این بخش موجب مرگ میشود در حالیکه تخریب یا برداشتن بخش مدولا فقط اختلالاتی را ایجاد مینماید. قشر غده آدرنال هورمونهایی با عنوان کورتیکواستروئید را تولید میکند. قشر آدرنال به ترتیب از خارج به داخل از سه لایه تشکیل شدهاست که عبارتند از:
۱·بخش گلومرولا که نسبتاً نازک بوده و ترشح مینرالوکورتیکوئیدها مانند آلدوسترون را بر عهده دارند که در متابولیسم الکترولیتها به ویژه سدیم و پتاسیم نقش دارند.
۲· بخش فاسیکولا که ضخامت بیشتری دارد و ترشح گلوکوکورتیکوئیدها مانند کورتیزول و کورتیکوسترون را بر عهده دارد که بر متابولیسم مواد قندی اثر گذاشته و قند خون را زیاد میکنند. همچنین بر متابولیسم پروتئینها و چربیها نیز نقش دارند.
۳· بخش رتیکولا که در مجاورت قسمت مرکزی غده آدرنال قرار دارد ترشح آندروژنها را بر عهده دارد که فعالیت آنها شبیه هورمونهای جنسی میباشد.
اثرات فیزیولوژیک هورمونهای قشر آدرنال
هورمونهای قشر آدرنال دارای اثر مینرالوکورتیکوئیدی (آلدوسترون) و گلوکوکورتیکوئیدی (کورتیزول) و اثرات ضعیف آندروژنی هستند.
کورتیزول دارای اثر مینرالوکورتیکوئیدی مختصری نیز است ولی اثر آلدوسترون در احتباس سدیم ۵۰۰ برابر قویتر از کورتیزول است. با توجه به میزان ترشح آلدوسترون (۱۵۰ میکروگرم) و کورتیزول (۲۰ تا ۲۵ میلیگرم) در شبانه روز مسلم است که اثرات گلوکوکورتیکوئیدی منحصر به کورتیزول است و این هورمون بعلت ترشح بسیار زیادتر از آلدوسترون، قسمتی از اثرات مینرالوکورتیکوئیدی در بدن را نیز انجام میدهد.
اثرات گلوکوکورتیکوئیدها
به علت وجود گیرندههای کورتیزول در نقاط مختلف بدن این هورمون آثار فیزیولوژیک وسیعی را در همه جای بدن موجب میشود. مهمترین اثر کورتیزول افزایش مقاومت بدن در مواقع استرس است. اثرات عمده کورتیزول عبارتند از:
- اثر در سوخت و ساز مواد قندی: اثر اصلی کورتیزول هنگامیکه گلوکز مورد احتیاج نباشد، افزایش ذخیره گلیکوژن در کبد و به مقدار کمتر در عضلات و قلب است؛ ولی در شرایط بی غذایی موجب میشود که بافتهای مهم بدن گلوکز کافی دریافت کنند، اگر فردی از خوردن غذا خودداری کند پس از مدتی ذخیره گلوکز تمام میشود، در صورتیکه وجود گلوکز برای فعالیت مغز ضروری است. در چنین شرایطی کورتیزول از طرق مختلفی قند خون را افزایش میدهد.
- اثر بر سیستم عصبی: تغییرات میزان کورتیزول سبب تغییراتی در آستانه حسها، حافظه، هوش و تمرکز مغزی میشود. این اثرات در کمبود کورتیزول به صورت افسردگی، خمودگی و ندرتاً روان پریشی و نیز تغییراتی در حسهای شنوایی، چشایی و بویایی میگردد. این تغییرات احتمالاً از طریق کاهش جریان خون مغزی و اثر بر هدایت جریانهای عصبی و تحریکپذیری سلولهای عصبی ایجاد میشوند.
- اثرات ضد التهابی: کورتیزول از طریق کاهش نفوذپذیری مویرگها از نشت پلاسما بداخل بافتها جلوگیری کرده و سبب کاهش التهاب و التیام سریعتر زخمها میگردد.
- سایر اثرات: همچنین کورتیزول در متابولیسم مواد پروتئینی و چربیها، حفظ فشار خون طبیعی، مقاومت عضلات، افزایش اسید معده، تکامل رشد ریه در جنین، جذب آب و سدیم در کلیهها و کاهش لنفوسیتهای خون نقش مؤثری ایفا مینماید.
اثرات مینرالوکورتیکوئیدی
اگر چه بعضی از استروئیدهای قشر آدرنال مانند کورتیکوسترون و کورتیزول دارای اثرات مینرالوکورتیکوئیدی هستند ولی مهمترین مینرالوکورتیکوئید در انسان آلدوسترون است که دارای اثرات زیر میباشد:
- کاهش دفع سدیم از ادرار
- افزایش دفع پتاسیم و یون هیدروژن در ادرار
- افزایش جذب آب در کلیه و جلوگیری از هدر رفتن آب بدن