فاکتور رشد شبه انسولین ۱ یا بهاختصار IGF-1 که با نامِ سوماتومدین سی هم شناخته میشود، یک پروتئین است که در انسان، توسط ژن «IGF1» کُدگذاری میشود.IGF-1 در درجه اول توسط کبد تولید می شود. تولید آن توسط هورمون رشد (GH) تحریک می شود. بیشتر IGF-1 به یکی از 6 پروتئین اتصال دهنده (IGF-BP) وصل شده است. IGFBP-1 توسط انسولین تنظیم می شود. IGF-1 در طول زندگی تولید می شود. بالاترین میزان تولید IGF-1 در طول رشد سن بلوغ رخ می دهد. کمترین میزان در دوران نوزادی و سالخوردگی رخ می دهد.
این پروتئین به «فاکتور سولفورهکننده» نیز شهرت دارد و هورمونی است که بهلحاظ ساختار مولکولی به انسولین شباهت دارد و دوران کودکی، نقش مهمی در رشد ایفا میکند و در بزرگسالی نیز، اثرات آنابولیک دارد. آنالوگ صناعی این هورمون به نامِ مکاسرمین، جهت درمان اختلال رشد کودک تجویز میشود.
فاکتور رشد شبه انسولین ۱ دارای ۷۰ اسید آمینه در یک زنجیرهٔ واحد است که ۳ پیوند دیسولفید درونمولکولی دارد و وزن مولکولی آن، ۷٬۶۴۹ دالتون است.
این پروتئین با کوتولگی، غولپیکری و آکرومگالی در ارتباط است. پژوهشهایی در زمینهٔ ارتباط این هورمون با پیری، نوروپاتی، سرطان و سکته مغزی انجام شدهاست.